Keukentafel of bureau als werkplek

Nu we met zijn allen, noodgedwongen, veelal thuis aan het werk zijn, wordt het belang van een goede werkplek steeds meer merkbaar. Na een paar weken thuiswerken kan het zelfs zo zijn dat je wat last gaat krijgen van de zogezegde PHPD’s, een Pijntje Hier en een Pijntje daar. Als ergonomisch adviseur kan en zal ik de voordelen van een goede (thuis)werkplek zeker niet onderkennen, maar dat is niet waar ik het nu met u over wil hebben.

Hoewel ik thuis met een in hoogte verstelbaar bureau, goede bureaustoel, compact toetsenbord, ergonomische muis, documenthouder en een in hoogte verstelbaar beeldscherm voorzie in alle faciliteiten voor een goede werkplek, is de realiteit echter toch anders. Met een vrouw als ambulanceverpleegkundige die veel werkt en een dynamisch duo van 10 en 11 die niet naar school kunnen, maakt dat ik momenteel als ‘ondernemende huisvaderleraar’ vaak beneden aan de keukentafel aan het werk ben. Niet ideaal, maar ik vind dat je de kinderen niet de hele dag alleen beneden kan laten en daarnaast hebben ze ook hulp nodig bij hun huiswerk. En Ik denk dat meer mensen zich hierin zullen herkennen.

Een ander gegeven is dat veel bedrijven het op dit moment heel moeilijk hebben en er alles aan proberen te doen om het hoofd boven water te houden. Wellicht willen ze heel graag een goede thuiswerkplek faciliteren, maar gaat het nu gewoon niet. Daarnaast verwacht ik dat men na deze periode o.h.a. gewoon weer terugkeert naar kantoor op het moment dat het weer mag. En om die reden misschien niet willen investeren.

Terug naar de keukentafel!  Wat maakt een keukentafel nu minder geschikt om aan te werken dan een bureau?

Ten eerste is een eettafel gemiddeld zo’n 76-78 cm hoog en doorgaans niet in hoogte verstelbaar. Voor, laten we zeggen, 98 % van de mensen is deze hoogte te hoog om aan te werken. Wanneer je op een gewone stoel zou zitten kan dit meerdere gevolgen hebben. Ik noem er 2 als voorbeeld. Het kan betekenen dat je werkhouding voorovergebogen wordt met je ellebogen wat naar buiten en steunend op de tafel. De schouders worden daarbij opgetrokken en het hoofd kantelt achterover. Wanneer je wel goed gebruikt maakt van de rugleuning en je schouders ontspannen laat hangen, steunen je onderarmen op de rand van de tafel. Dat is niet prettig, zeker niet als je dit langere tijd moet doen. Als dan ook nog de pootjes van je toetsenbord omhoog staan, krijg je een soort ‘knik’ bij je polsen. Door je (bureau)stoel te verhogen en met een pak papier onder je voeten, zou je dit probleem kunnen tackelen.

Maar daarmee komen we gelijk bij het volgende punt. Het zou kunnen zijn dat het tafelblad inclusief constructie aan de voorzijde dikker is dan 5 cm. Op het moment dat je de stoel dan hoger zet, komen je bovenbenen knel te zitten. Ook dit is niet prettig en wenselijk. Feitelijk krijgen we dan dezelfde situatie als hierboven beschreven.

Measuring tape

Een ander punt waarom een keukentafel minder geschikt zou kunnen zijn, is het materiaal waar de tafel van gemaakt is. Bij een glad oppervlak kan het zijn dat de muis wat minder accuraat reageert. Je gaat dan meer knijpen in de muis (duim, ringvinger en duim), de muis optillen en snel heen en weer schuiven. Ook dit probleem is wel op te lossen door een A4-tje onder je muis te leggen. Misschien moet even vastplakken met een plakbandje.

Kortgezegd het werken aan een keukentafel verhoogd de fysieke belasting op het lichaam en is daardoor meer belastend dan een bureau. Voor de korte termijn hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn, maar voor de wat langere termijn ga ik je toch met klem adviseren om ook thuis te kiezen voor een goede werkplek. Dat maakt het werken comfortabel en voorkomt een hoop klachten.

Patrick Scheer
Fixx Ergonomics

Recente blog artikelen